2020. március 26., csütörtök

Rántott sajt - Rántott (csirke)hús

 
Rántott sajt


- félkemény sajt (trappista, camembert, stb.)

- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- olaj vagy bármilyen sütésre alkalmas zsiradék

Fejenként 2 szelet sajtot vágunk le. A szeletek kb. 1 - 1,5 cm vsatagságúak legyenek. A rántott sajttitka a dupla panírozás:
- egy tálba lisztet készítünk
- egy tálban felverjük a tojásokat, a tojást ízlés szerint ízesítjük (só, bors, vegeta, stb.)
- egy tálba zsemlemorzsát szórunk
A sajtszeleteket először belisztezzük (ügyelve arra, hogy minden oldalán lisztes legyen), majd bemártjuk a felvert, fűszerezett tojásba (minden részét érje a tojás!), végül a zsemlemorzsába, melyet a kezünkkel óvatosan rányomkodunk a sajtszeletekre. Utána még egyszer panírozzuk: a zsemlemorzsából újra a tojásokba mártjuk, és újra zsemlemorzsázzuk.
Nagyon forró zsiradékban sütjük ki, ízlés szerint aranybarnára vagy barnára sülő panírig. 

Rántott (csirke)hús

- fejenként egy csirkecomb (vagy fejenként egy csirkecomb felső és egy csirkecomb alsó) 
- fűszerek
- tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj vagy bármilyen sütésre alkalmas zsiradék

Az igazán finom rántott húsnak kettő titka van: 
1., a hús előkészítése
2., a sütés

Mi ritkán eszünk húst, hetente kb. egyszer. Inkább csirkehúst, azt tudunk olyat beszerezni, amiben még talán nincs sok antibiotikum és egyéb nem kívánatos cucc. A gyerekek is ezt szeretik. 
Csirkemellet nem szoktam rántani,mert szárazabb része a csirkének, többnyire csirkecombot rántok. 
- A hús előkészítése:
A combokat kettévágom, úgy, hogy eredményül felső csikrecombot és alsó csirkecombot kapjak. A húst alaposan átmosom, majd a felső csirkecombokat kifilézem. (Az így kapott csontokat félreteszem, bezacskózom és beteszem a mélyhűtőbe, mivel bármikor nagyon jó alapot adnak egy csontleveshez, vagy egy zöldségleveshez) . Az alső sirkecombokat (ez a "nyeles hús") és a kifilézett felső combokat külön kupacba teszem, mert a csontos húst máshogyan kell kisütni, mint a filézett húst. 
A kifilézett felső combokat kicsit lazán átkloffolom, annyira csak, hoyg ne essenek szét. 
Az összes húst befűszerezem ízlés szerint: só, bors, sült csirke por - ki mit szeret. a fűszerezést kicsitrátapicskolom a kezemmel a húsokra,   
- panírozás:
 egy tálba lisztet készítünk, egy tálban felverjük a tojásokat, a tojást ízlés szerint ízesítjük (só, bors, vegeta, a mérték attól függ,mennyire erősen fűszereztük be a húsokat), egy tálba zsemlemorzsát szórunk, majd a hússzeleteket először belisztezzük (ügyelve arra, hogy minden oldalán lisztes legyen), majd bemártjuk a felvert, fűszerezett tojásba (minden részét érje a tojás!), végül a zsemlemorzsába, melyet a kezünkkel óvatosan rányomkodunk a hússzeletekre.
Felforrósítjuk az olajat vagy más zsiradékot (mivel húsról van szó, és az nem a vegákra vonatkozó étel, így merem ajánlani a kacsazsírt, nagyon finom lesz tőle a husi). Majd először a filézett felsőcombokat sütjük ki: először forró olajba tesszük bele,majd közepes lángon sütjük tovább, fordítás előtt meg - megszurkálva villával, kétszer - háromszor fordítjuk, az elején fedő alatt sütjük, a mikor már könnyen belement a villa a húsba, mert átsült és átpuhult, akkor, azaz a végén fedőt levesszük, és megsül a panír is. ízlés szerint aranybarbára vagy barnára sütjük. 
A csontos alsócombnak annyi a sütési titka, hogy forró olajban először átforgatjuk,majd alacsony - közepesre vesszük a hőmérsékletet és le is takarjuk fedővel, a csontok miatt több fedő alatti sütést igényel, annak érdekében, hogy ne maraddjon véres - nyers a hús a csont mellett. Alkalmanként megszurkálom ezt is, a csont közvetlen közelében, alkalmanként fordítgatom, de hosszabb a fedő alatti sütési idő! Amikor már a csont mellé szúrva puhának érzem a húst, és nem jön ki belőle piros folyadék, akkor sült át belül,akkor még fedő alatt magas hőmársékleten sütöm egy kicsit, sűrűn fordítgatva, de a végén egy percig fedő alatt átsütömmagas hőmérsékleten. 
A húsokat konyhai papírtörlővel takart tányérra szedem ki villával, amikor már lecsepegett róla a zsiradék, akkor lefedett jénai tálba teszem. 
Körettel tálalom. (pl. párolt bulgur, petrezselymes burgonya, "sült krumpli",  párolt rizs, rizibizi, stb.) + savanyúsággal. :)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése