2020. március 26., csütörtök

Főtt (párolt) Bulgur

Főtt (párolt) Bulgur

1 bögre bulgur
fúszerek és/vagy leveskocka
1 evőkanál olaj vagy zsiradék
2 bögre víz

- Az ízletes bulgur alapja: a keményítő lemosása: az egy bögre bulgurt egy tálba öntöm (nem a serpenyőbe még!) forralóban vizet forralok, és a tálban lévő bulgurra öntöm úgy, hogy ellepje a bulgurt. Fakanállal átkeverem többször, és a vizet óvatosan leöntöm róla, egy kanál segítségével a tálban tartva a bulgurt. Ezt még kétszer megismétlem a meleg vízzel. 
- A dupla mennyiségű vizet felforralom, egy kancsóba öntöm és befűszerezem ízlés szerint. Ha lusta vagyok, vagy van bőven leveskockám, akkor egy egész leveskockát teszek bele, ha nem,akkor só, bors, esetleg vegeta, leheletnyi kömény, és ha akarok egyéb általam szeretett fűszerek közül valamelyik (pici bazsalikom, vagy majoranna vagy kurkuma vagy friss petrezselyem - fontos, hogy ne mindent, csak egyet ezek közül, amihez kedvem van.) Fűszerezés után alaposan elkeverem az így elkészült vizemet. [Rutinosabbak természetesen a bulgurra is tehetik egyből a fűszereket majd, de akkor sietni kell, mert nem szabad a bulgurt túlpirítani, mert kemény lesz. Ez esetben az enyhe pirítás után fűszerezem a bulgurt, gyorsan átkleverem, és utána rögtön ráöntöm a két bögre vizet. ]
- A serpenyőbe beleteszem a kb. egy evőkanálnyi zsiradékot/olajat és felmelegítem, majd a leszűrt (vízet már leöntöttem róla) bulgurt ráöntöm. Kétszer - háromszor átforgatom fakanállal, gyakorlatilag egy nagyon picit pirítom (ez azért jó, mert nem lesz ragadós majd a kész bulgur).
- Ráöntöm az előre elkészített fűszeres levet, alaposan fakanállal átkeverem, majd lefedve főzöm közepes lángon, kb 10 percig. Amikor már magába szívta az összes vizet a bulgur, akkor lekapcsolom és fedő alatt hagyom még átpuhulni. 
Ha jól végeztem a munkám, akkor nagyon finom, a gyerekeim tartármártással, majonézzel imádják,van, hogy nem esznek hozzá semmit, pedig a bulgur így csak egy köret.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése