2020. március 27., péntek

Karfiol leves


Karfiol leves

-          olaj vagy bármilyen zsiradék
-          3 db sárgarépa
-          1 db fehérrépa
-          2 db közepes burgonya
-          1 kis darabka zeller
-          1 kisebb fej vöröshagyma
-          1 közepes fej karfiol
-          fűszerek

Meghámozom előre a zöldségeket. Nagy lábost veszek elő, melybe egy evőkanálnyi olajat teszek, vagy fél evőkanálnyi egyéb zsiradékot (zsírból, margarinból kevesebb kell, mint bármilyen olajból). Forralok vizet a forralóban. Az olajat felmelegítem, a karfiol kivételével a zöldségeket megmosom, összedarabolom (a hagymát én egészben szoktam belefőzni, de négy darabba fel is lehet darabolni, ki hogyan szereti, apróra ne) őket, és a zsiradékra teszem. Enyhén pirítom – dinsztelem őket 4-5 percig, majd rögtön fűszerezem: kevéske bors, só, vegeta, egy késhegynyi, épp, hogy leheletnyi szerecsendió. Kétszer – háromszor még a forróságban átforgatom a zöldségeket, majd ráöntöm a vízforralóból a forró vizet. Megkeverem és letakarom, kb. 10 percig főzöm. 10 perc után ellenőrzőm villával a zöldségeket, ha már félig vagy majdnem teljesen puhák, akkor beleteszem a karfiolt és fedő alatt tovább főzöm a levest addig, amíg a karfiol teljesen meg nem puhult. (Van, aki roppanósan szereti, mi nem, mi úgy szeretjük, ha finom puha.)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése