Karfiol leves
-
olaj vagy bármilyen zsiradék
-
3 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
2 db közepes burgonya
-
1 kis darabka zeller
-
1 kisebb fej vöröshagyma
-
1 közepes fej karfiol
-
fűszerek
Meghámozom előre a zöldségeket. Nagy
lábost veszek elő, melybe egy evőkanálnyi olajat teszek, vagy fél evőkanálnyi
egyéb zsiradékot (zsírból, margarinból kevesebb kell, mint bármilyen olajból). Forralok
vizet a forralóban. Az olajat felmelegítem, a karfiol kivételével a zöldségeket
megmosom, összedarabolom (a hagymát én egészben szoktam belefőzni, de négy
darabba fel is lehet darabolni, ki hogyan szereti, apróra ne) őket, és a
zsiradékra teszem. Enyhén pirítom – dinsztelem őket 4-5 percig, majd rögtön
fűszerezem: kevéske bors, só, vegeta, egy késhegynyi, épp, hogy leheletnyi
szerecsendió. Kétszer – háromszor még a forróságban átforgatom a zöldségeket,
majd ráöntöm a vízforralóból a forró vizet. Megkeverem és letakarom, kb. 10
percig főzöm. 10 perc után ellenőrzőm villával a zöldségeket, ha már félig vagy
majdnem teljesen puhák, akkor beleteszem a karfiolt és fedő alatt tovább főzöm
a levest addig, amíg a karfiol teljesen meg nem puhult. (Van, aki roppanósan
szereti, mi nem, mi úgy szeretjük, ha finom puha.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése