Csicseriborsós töltelékkel töltött cukkini
- -
1 db nagy cukkini vagy 2 db közepes cukkini
- -
25 dkg csisceriborsó
- -
4 fej közepes vöröshagyma
- -
3 evőkanál olíva olaj
- -
1 evőkanál juharszirup (vagy fél evőkanál nádcukor
és 3 evőkanál víz)
- -
2 db tojás
- -
6 evőkanál tejföl vagy sűrű joghurt
- -
30 dkg edami sajt
- -
1 db közepes vagy nagy paradicsom
- -
só, bors, bazsalikom, petrezselyem, oregánó
- -
A sütőt bekapcsolom.
- -
A 25 dkg csicseriborsót előző éjszaka
beáztattam. Most átmosom, és lassú tűzön megfőzöm. Főzés közben, amikor félig
megfőtt megsózom. (Ha konzerv csicseriborsót használok, azt nem áztattam be
értelemszerűen, de most átmosom, és lassú tűzön átfőzöm.)
- -
Megpucolom
az egy nagy cukkinit (vagy a két darab közepes cukkinit), félbevágom és
kiszedem a ’belét’. Általában nem
használom fel ezt a belet, mert nagyon nagy magok vannak benne, de akinek az
tetszik, hogy belekeverné a töltelékbe, az apróra felvághatja és belemehet,
zamatot ad az ételnek.
- -
A 4 fej közepes vöröshagymát nagyon apró kockára
vágom és kevés olíva olajon megdinsztelem. A dinsztelés végén kevés juharsziruppal
átforgatom, és még egy – két percig dinsztelem.(Ha nincs juharszirup a nádcukor
és víz keveréke is jó erre a célra, ez esetben ½ evőkanál nádcukrot rászórok a
hagymára, átforgatom, majd 3 evőkanál vizet is, és 1-2 percig dinsztelem még,
vigyázni kell, nehogy megégjen).
- -
Leszűröm a csicseriborsót és egy nagy edénybe
öntöm, ráteszem a dinsztelt vöröshagymát és összekeverem. Kis kockákra (kb 0,5
cm-es) összedarabolok 25 dkg edami sajtot, és az 1 db paradicsomot is. A
keverékbe beleteszem a 2 db tojást, a 6 evőkanál tejfölt, a kis kockákra vágott
sajtot, a kis kockákra vágott paradicsomot, az egészet fűszerezem ízlés szerint
(én bazsalikomból teszek a legtöbbet, de kevéske oregánót, sót, borsot és petrezselymet
is kap) és alaposan összekeverem. Megkóstolom, és ha kell, még utána fűszerezem.
Ez lesz a töltelékem.
- -
A keveréket, azaz a tölteléket beleteszem a
cukkini felekbe.
- Sütőpapírral bélelt vagy olajozott-lisztezett tepsibe teszem. Alufóliával
légmentesen lezárom.
- -
200 fokos előmelegített sütőben egy órát vagy
egy és negyed órát sütöm.
- -
A maradék 5 dkg edami sajtot nagylyukú
sajtreszelőn lereszelem.
- -
Amikor kiveszem a sütőből, akkor leveszem az
alufóliát a tepsiről és villával megszurkálom a cukkinit, ha puha, akkor
átsült. Ekkor rászórom a reszelt sajtot és 4-5 percre visszateszem a sütőbe,
hogy ráolvadjon a sajt és picit megpiruljon a teteje.
- -
Kicsit várnunk tálalás előtt, hűlnie kell, hogy szépen
lehessen szeletelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése