2018. július 18., szerda

Csicseriborsós töltelékkel töltött cukkini




  • -          1 db nagy cukkini vagy 2 db közepes cukkini
  • -          25 dkg csisceriborsó
  • -          4 fej közepes vöröshagyma
  • -          3 evőkanál olíva olaj
  • -          1 evőkanál juharszirup (vagy fél evőkanál nádcukor és 3 evőkanál víz)
  • -          2 db tojás
  • -          6 evőkanál tejföl vagy sűrű joghurt
  • -          30 dkg edami sajt
  • -          1 db közepes vagy nagy paradicsom
  • -          só, bors, bazsalikom, petrezselyem, oregánó




  • -          A sütőt bekapcsolom.
  • -          A 25 dkg csicseriborsót előző éjszaka beáztattam. Most átmosom, és lassú tűzön megfőzöm. Főzés közben, amikor félig megfőtt megsózom. (Ha konzerv csicseriborsót használok, azt nem áztattam be értelemszerűen, de most átmosom, és lassú tűzön átfőzöm.)
  • -           Megpucolom az egy nagy cukkinit (vagy a két darab közepes cukkinit), félbevágom és kiszedem a ’belét’.  Általában nem használom fel ezt a belet, mert nagyon nagy magok vannak benne, de akinek az tetszik, hogy belekeverné a töltelékbe, az apróra felvághatja és belemehet, zamatot ad az ételnek.
  • -          A 4 fej közepes vöröshagymát nagyon apró kockára vágom és kevés olíva olajon megdinsztelem. A dinsztelés végén kevés juharsziruppal átforgatom, és még egy – két percig dinsztelem.(Ha nincs juharszirup a nádcukor és víz keveréke is jó erre a célra, ez esetben ½ evőkanál nádcukrot rászórok a hagymára, átforgatom, majd 3 evőkanál vizet is, és 1-2 percig dinsztelem még, vigyázni kell, nehogy megégjen).
  • -          Leszűröm a csicseriborsót és egy nagy edénybe öntöm, ráteszem a dinsztelt vöröshagymát és összekeverem. Kis kockákra (kb 0,5 cm-es) összedarabolok 25 dkg edami sajtot, és az 1 db paradicsomot is. A keverékbe beleteszem a 2 db tojást, a 6 evőkanál tejfölt, a kis kockákra vágott sajtot, a kis kockákra vágott paradicsomot, az egészet fűszerezem ízlés szerint (én bazsalikomból teszek a legtöbbet, de kevéske oregánót, sót, borsot és petrezselymet is kap) és alaposan összekeverem. Megkóstolom, és ha kell, még utána fűszerezem. Ez lesz a töltelékem. 
  • -          A keveréket, azaz a tölteléket beleteszem a cukkini felekbe. 
  • Sütőpapírral bélelt vagy olajozott-lisztezett tepsibe teszem. Alufóliával légmentesen lezárom.
  • -          200 fokos előmelegített sütőben egy órát vagy egy és negyed órát sütöm.
  • -          A maradék 5 dkg edami sajtot nagylyukú sajtreszelőn lereszelem.
  • -          Amikor kiveszem a sütőből, akkor leveszem az alufóliát a tepsiről és villával megszurkálom a cukkinit, ha puha, akkor átsült. Ekkor rászórom a reszelt sajtot és 4-5 percre visszateszem a sütőbe, hogy ráolvadjon a sajt és picit megpiruljon a teteje.
  • -          Kicsit várnunk tálalás előtt, hűlnie kell, hogy szépen lehessen szeletelni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése